1

2

Przepisy

Sakiewki schabowe

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Każdy plaster schabu rozbijamy dosyć cienko,uważając,żeby nie powstała żadna dziura.
Boczek kroimy w średnio grubą kostkę i smażymy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki,papryki i cebule pokrojone w kostkę oraz pokrojony w drobną kosteczkę czosnek.Dorzucamy świeży koperek.
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy bulion Winiary,wlewamy na patelnię.
Smażymy aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Schab solimy i pieprzymy z obu stron.
Na każdy kotlet kładziemy po plastrze sera żółtego oraz farsz w dowolnej ilości.
Kotlet składamy na pół (uzyskujemy mniej więcej kształt dużego pieroga),spinamy brzegi patyczkami (najlepsze są te drewniane do szaszłyków)
Obtaczamy z obu stron w jajku i mące lub jajku i bułce tartej (te ze zdjęcia były obtaczane w mące).
Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Przed podaniem wyjmujemy patyczki.
Podajemy z ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: