makaron ze szpinakiem

Oceń ten przepis!

4/5 4 70 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 46 min.

  • Porcje 4

4/5 4 70 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, tak, żeby był al dente.
  2. Masło roztapiamy w dużej patelni. Gdy się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Solimy. Smażymy do miękkości.
  3. Dorzucamy zamrożony szpinak i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Od momentu roztopienia się szpinaku dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 10 minut.
  4. Następnie pomału dolewamy śmietanę i jednocześnie mieszamy, żeby uniknąć zważenia.
  5. Zdejmujemy z ognia i dorzucamy do szpinaku ugotowany makaron. Delikatnie łączymy wszystkie składiki.
  6. Każdą porcję posypujemy startym serem.

Opis przepisu:

Makaron ze szpinakiem to idealny sposób na to, by przekonać siebie i innych członków rodziny do zieleniny. Mdły zazwyczaj szpinak tutaj ma wyrazisty smak i zachęca, by sięgnąć po kolejną porcję. Poza tym jest to danie szybkie i łatwe do wykonania. Poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie uważa się za zdolnego kucharza. Co więcej – potrzeba tylko kilku prostych składników – można je mieć zawsze pod ręką, żeby stworzyć na szybko pyszny i pożywny obiad.

Całość wymaga dosłownie kilku prostych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Zacznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Skorzystaj z instrukcji na opakowaniu, by makaron był al dente. Na patelni roztop masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj odrobinę soli i smaż, aż cebula zmięknie.

Dodaj zamrożony szpinak oraz pokrojony lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Duś całość pod przykryciem około 10 minut, aż szpinak zupełnie się rozmrozi i podsmaży. Na koniec ostrożnie dolej śmietanę, cały czas mieszając szpinak. W ten sposób unikniesz zważenia. Zdejmij szpinak z ognia i dodaj do niego makaron. Wymieszaj dokładnie.

Każdą porcję makaronu ze szpinakiem posyp startym serem. Świetnie sprawdzi się parmezan, ale niezłym dodatkiem będzie również mozzarella. Najlepiej sprawdzi się makaron wstążki, ale możesz wykorzystać też muszelki, świderki czy inny ulubiony rodzaj.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Michał
    Witam miłośników szpinaku. Dla mnie bomba??. A od siebie dodałem pierś z kurczaka curry. Jest jeszcze lepszy. Polecam??

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?