1

2

Przepisy

Drobiowe roladki ze szpinakiem i pieczarkami

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 7 porcji

Przygotowanie:

Filety przecinamy wzdłuż na pół,aby utworzyc duży płat mięsa. Przykrywamy folią i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Zdejmujemy folię. Miód,musztardę ,oliwę,sól i pieprz,słodką paprykę i koncentrat pomidorowy mieszamy i tak powstałą marynatą nacieramy mięso.Odstawiamy na pół godzinki aby mięso przeszło przyprawami.

Liście szpinaku na moment zanurzamy w gorącej wodzie aby zmiękły.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Podsmażamy je na maśle, na koniec lekko solimy i posypujemy świeżo zmialonym pieprzem.

Filety rozkładamy na blacie,wzdłuż układamy liście szpinaku(tak,żeby jeden liść lekko nachodził na drugi).Na szpinak wykładamy podsmażone pieczarki. Zwijamy wystające kawałki liści do środka,w ten sposób farsz nie będzie nam się buntował podczas obsmażania. Teraz scisło zawijamy mięso w roladkę. Całość obwiązujemy nicią kuchenną. Z drugim filetem postępujemy podobnie.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wkładamy obwiązane filety i smażymy na rumiano z każdej strony. Włączamy piekarnik i nagrzewamy do temp.200 stopni. Nasze roladki przekładamy do woreczka do pieczenia,wlewamy 2-3 łyżki ciepłej wody i zawiązujemy. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. W tym czasie nastawiamy wodę na ugotowanie ryżu. Do gotującego się ryżu wsypujemy łyżeczkę cukru.

Odsączamy ryż i nakładamy porcję na środek talerza. Na wierzch kładziemy plaster roladki z filetu kurczaka. Podajemy z młodymi ,słodkimi ,ugotowanymi marchewkami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: