Brokuły zapiekane z serem

5/5 5 16 5 1

przygotowanie: 30 min

oczekiwanie: 20 min

porcje: 4 porcje

Brokuły zapiekane z serem to przekąska idealna dla wielbicieli sosu beszamelowego i żółtego, ciągnącego się sera. Ugotowane brokuły układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem przygotowanym z masła, mąki, mleka i kostki Rosół drobiowo-warzywny Domowa Kuchnia WINIARY. Całość zapiekamy pod pierzynką żółtego sera. Brokuły zapiekane z serem podajemy gorące i rumiane!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić i wrzucić różyczki brokuła, gotować przez ok. 7-8 minut, aż zmiękną.
  2. W rondlu roztopić masło i ciągle mieszając dodać mąkę. Powoli dolewać mleka, aż utworzy się jednolita masa i dodać 1 kostkę bulionową winiary.
  3. Dokładnie wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Następnie dodać połowę utartego sera i poczekać, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Wyłożyć brokuły do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, polać sosem beszamelowo-serowym, posypać resztą sera i zapiekać przez ok. 20 minut, aż ser się zrumieni. Podawać na gorąco.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.