1

2

Przepisy

Boeuf Stroganow ze schabem

4/5 4 14 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 10 minut

porcje: 4 porcje

Boeuf Stroganow to potrawa mająca swoje korzenie w XIX wieku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska rosyjskiego dyplomaty, Pawła Stroganowa, natomiast po raz pierwszy potrawę przyrządził nadworny kucharz cesarza Aleksandra I. Oryginalny Boeuf Stroganow to smażona polędwica wołowa z cebulą i pieczarkami – my proponujemy przepis na Boeuf Stroganow z koncentratem pomidorowym i zasmażką, który możesz podać z kaszą lub ryżem, a także z ziemniakami. Danie z wołowiny możesz również posypać natką pietruszki.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Schab pokrój w długie, cienkie paseczki. Oprósz solą, pieprzem, papryką i mąką.
  3. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso, obsmaż.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, razem zasmaż.
  5. Wlej 1 szklankę wody i wrzuć kostkę.
  6. Duś od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut.
  7. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: