Boeuf Stroganow ze schabem

Oceń ten przepis!

4/5 4 20 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 12 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 20 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i posiekaj.
  2. Schab pokrój w długie, cienkie paseczki. Oprósz solą, pieprzem, papryką i mąką.
  3. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso, obsmaż.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, razem zasmaż. Wlej 1 szklankę wody i wrzuć kostkę.
  5. Duś od czasu do czasu mieszając ok. 10 minut.
  6. Podawaj z ryżem lub pieczywem.

Opis przepisu:

Boeuf Stroganow to potrawa mająca swoje korzenie w XIX wieku. Nazwa dania pochodzi od nazwiska rosyjskiego dyplomaty, Pawła Stroganowa, natomiast po raz pierwszy potrawę przyrządził nadworny kucharz cesarza Aleksandra I. Oryginalny Boeuf Stroganow to smażona polędwica wołowa z cebulą i pieczarkami – my proponujemy przepis na Boeuf Stroganow z koncentratem pomidorowym i zasmażką, który możesz podać z kaszą lub ryżem, a także z ziemniakami. Danie z wołowiny możesz również posypać natką pietruszki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?