Galaretka z kurczaka

Oceń ten przepis!

4/5 4 46 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 4

4/5 4 46 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Namocz Żelatynę w 100 ml zimnej wody.
  2. Pokrój marchewkę w plasterki.
  3. Zagotuj 1,25l wody, wrzuć do niej marchewkę, filety i kostki. Całość gotuj 20-25 minut.
  4. Wyjmij marchew i filety. Mięso pokrój w kawałki.
  5. Pozostały z gotowania wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
  6. W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki pietruszki oraz kawałki mięsa.
  7. Delikatnie zalej miseczki galaretką. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

Opis przepisu:

Galaretka z kurczakiem to danie, które na polskich stołach gości często zarówno przy ważnych okazjach, jak i na co dzień. Świetnie sprawdzi się jako jedna z przekąsek na święta wielkanocne. Danie to wciąż zdobywa swoich zwolenników.

Decydując się na zrobienie galaretki z kurczakiem, najlepiej przygotować od razu pojedyncze porcje z niewielkich miseczkach lub pucharkach. Dzięki temu masz pewność, że poszczególne składniki są rozłożone w równych proporcjach i każdy z gości otrzyma to samo. W pojemnikach układasz jajka na twardo (pokrojone w plasterki), kukurydzę, marchewkę, groszek i kawałki gotowanego kurczaka.

Tak przygotowane porcje należy zalać wywarem z Żelatyny WINIARY i Bulionu cielęcego WINIARY. Przed zastygnięciem możesz dosypać do niego soli i pieprzu. Odstaw galaretki do schłodzenia. Podawaj je np. na liściu sałaty, ozdobione świeżą natką pietruszki. Ich smak podkreśli sok z cytryny lub odrobina octu. Pamiętaj też o pieczywie, które z galaretą komponuje się wyśmienicie.

Ponieważ galaretka z kurczakiem jest podawana na zimno, stanowi świetną propozycję na parapetówkę lub karnawałową imprezę ze szwedzkim stołem. Nie może jej też zabraknąć na ważniejszych uroczystościach, takich jak chrzciny, komunie czy wesela. Podczas świąt każdy doceni ją za lekkostrawną formę, ale przede wszystkim za wyjątkowy smak!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?