1

2

Przepisy

Galaretka z kurczaka

4/5 4 30 5 1

porcje: 4 porcje

Apetyczne galaretki z kurczakiem na Żelatynie WINIARY najlepiej przygotować w małych miseczkach. Układamy w nich plasterki jajka na twardo, groszek, kukurydzę oraz gotowaną w Bulionie cielęcym WINIARY marchewkę i kawałki kurczaka. Kto umie, może powycinać z marchewki ozdobne kwiatki, sześciokąty lub inne figury. Po zastygnięciu porcje galaretki wykładamy na liście sałaty i dekorujemy zieleniną. Podajemy ze świeżym pieczywem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Namocz Żelatynę w 100 ml zimnej wody.
  2. Pokrój marchewkę w plasterki.
  3. Zagotuj 1,25l wody, wrzuć do niej marchewkę, filety i kostki. Całość gotuj 20-25 minut.
  4. Wyjmij marchew i filety. Mięso pokrój w kawałki.
  5. Pozostały z gotowania wywar dokładnie przecedź i rozpuść w nim Żelatynę. Dopraw solą i pieprzem.
  6. W małych miseczkach ułóż plasterki jajka, marchewki, kukurydzę, groszek, listki pietruszki oraz kawałki mięsa.
  7. Delikatnie zalej miseczki galaretką.
  8. Pozostaw do zastygnięcia w lodówce.

1 wskazówka do przepisu

  • Ania886720xxxx
    ja dodaję pod koniec gotowania rosołu przeciśnięty przez praskę czosnek, dzięki temu galareta nabiera bardziej aromatyczny smak :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: