1

2

Przepisy

Kotlety z pęczaku

0/5 0 0 5 1

porcje: 4 porcje

Kotlety z kaszy pęczak to znakomite i zdrowe zastępstwo kotletów mielonych, pulpetów, klopsów i kotletów schabowych – pęczak zawiera ważne składniki mineralne i wartości odżywcze dla naszego organizmu. Kotlety z kaszą smakują doskonale, jeśli połączymy z je mięsem mielonym i cebulą, a następnie dodamy przyprawy do smaku. Polecamy ugotowanie kaszy w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim Winiary, aby kasza pęczak nasiąkła aromatem i smakiem przypraw podczas gotowania.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pęczak wypłucz i zalej 750 ml wrzącej wody.
  2. Wrzuć kostki, gotuj do miękkości i ostudź.
  3. Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.
  4. Zimną kaszę zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z mięsem, cebulą i jajkami.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Uformuj 8 kotletów.
  7. Kotlety obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
  8. Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: