Krokiety ziemniaczane

Oceń ten przepis!

5/5 5 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 52 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieramy,myjemy i gotujemy. Odcedzamy,a gdy ostygną przepuszczamy przez maszynkę.
  2. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko i obie mąki.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i bazylią i wyrabiamy na jednolitą masę.
  3. Przygotowujemy farsz:4 jajka gotujemy na twardo,obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekany szczypiorek,sól,pieprz,musztardę i kilka łyżek śmietany,ale nie za dużo,żeby farsz nie był za rzadki.
  4. Z masy ziemniaczanej formujemy płaskie,nieduże placki.na środek nakładamy trochę farszu i sklejamy,nadając owalny wydłużony kształt.
  5. Krokiety panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej.Na patelni rozgrzewamy olej i z obu stron smażymy krokiety na złoty kolor.
  6. Krokiety wyśmienicie smakują z sosem pieczarkowym.

Opis przepisu:

Krokiety ziemniaczane to doskonała alternatywa dla krokietów przyrządzanych na bazie mięsa. Zwłaszcza że faszerujemy je wyśmienitą masą z jajek, szczypiorku, śmietany i musztardy. Usmażone na złoty kolor krokiety ziemniaczane podawaj z sosem pieczarkowym lub innym, Twoim ulubionym.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?