1

2

Przepisy

JABŁKA FASZEROWANE WĘDLINĄ

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 35 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Cebulki obrać i posiekać.Pieczarki oczyścić,opłukac,pokroić w cienkie plasterki,skropić sokiem z cytryny.Szynkę pokroić w drobną kostkę.2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku,podsmażyć dymkę,dołożyć pieczarki i szynkę,smażyć na małym ogniu przez 10 min.Jabłka umyć,przekroić na pół,usunąć gniazda nasienne,wykroić miaższ,tworząc miseczki.Miąższ jabłek dołożyć do rondelka z nadzieniem.Przyprawić do smaku solą i pieprzem,dusić jeszcze ok.10 min.Zageścić mąką.Zdjąć z ognia,wlać śmietanę wymieszać,wbić jajko,jeszcze raz dokladnie wymieszać.Miseczki z jabłek wypełnić nadzieniem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym resztą oleju.Wstawić do piekarnika,zapiekać przez 35 min w temperaturze 200 st.C Podawać w tym samym naczyniu,w którym były zapiekane.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: