Fasola szparagowa z bułką tartą i masłem

Oceń ten przepis!

4/5 4 13 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 22 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 13 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bulion rozpuść w 1 l wody.
  2. Fasolkę oczyść i ugotuj w bulionie z dodatkiem soli, cukru i cząbru. Po ok. 25 minutach, kiedy fasolka będzie miękka, odsącz ją i rozłóż na talerze.
  3. Bułkę lekko przesmaż na patelni, dodaj masło, razem zasmaż.
  4. Fasolkę podawaj polaną bułką z masłem.

Opis przepisu:

Czasem prostota jest najlepsza, czego dowodem jest gotowana fasolka szparagowa polana bułką tartą podsmażaną na maśle. Można ją podać jako warzywa do obiadu zamiast sałatki czy surówki. Równie dobrze sprawdzi się też jako dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielna przekąska. Trudno oprzeć się temu smakowi, który wielu z nas zna z dzieciństwa.

Aromat podkręci Bulion Warzywny WINIARY z dodatkiem cząbru. Zaletą tego dania jest możliwość przygotowania właściwie przez cały rok. Latem z powodzeniem można wykorzystać do tego świeżą fasolkę, a zimą sprawdzi się mrożona. Ciekawym dodatkiem do podsmażanej bułki tartej będą też 2 łyżeczki ziaren sezamu. Dzięki temu fasolka wzbogaci smak mięs, ziemniaków (pieczonych, smażonych lub gotowanych) oraz sadzonego jajka.

Przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Zacznij od rozpuszczenia bulionu warzywnego w 1 litrze wody. Fasolkę umyj i obierz z łyka, a następnie ugotuj w bulionie z solą, cukrem i cząbrem. Po około 25 minutach powinna być miękka. Odsącz ją z wody i rozłóż na talerzu. Bułkę tartą lekko podsmaż na patelni, a następnie dodaj masło i zasmaż całość. Polej nią fasolkę. Idealnie sprawdzi się do dań mięsnych, ale wielu osobom smakuje jako przekąska na kolację. Nie powinno jej zabraknąć na stole podczas niedzielnych obiadów, niezależnie od pory roku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?