Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

4/5 4 12 5 1

przygotowanie: 33 min

oczekiwanie: 1 h 25 min

porcje: 4 porcje

183 calories kalorie: 183 kcal / porcja

Jeżeli znudziły Ci się już ulubione przepisy na zapiekanki, mamy dla Ciebie smakowitą nowość – przepis na cukinię faszerowaną kawałeczkami filetu z kurczaka, pieczarkami, cebulką, zapiekaną z żółtym serem. Smakowitą – bo wyrazistości i kuszącego aromatu dodają Ziarenka Smaku WINIARY oraz Sos Borowikowy Wykwintny Popisowy WINIARY.

Faszerowane cukinie z sycącym farszem są miękkie, roztopiony żółty ser rozpływa się w ustach, a przyprawione składniki są rozkoszą nawet dla bardzo wymagających podniebień. Cukinie faszerowane podawaj na ciepło – prosto z piekarnika! Zobacz też faszerowane cukinie z sosem pieczarkowym!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso, cebulę i pieczarki pokrój w drobną kostkę.
  2. Na maśle zeszklij cebulę. Dodaj mięso i pieczarki, duś do momentu odparowania płynu.
  3. Dopraw Ziarenkami smaku i pieprzem i wystudź.
  4. Cukinie przekrój na połowę i wydrąż miąższ, a środki delikatnie oprósz ziarenkami. Cukinie odstaw na około 30 minut, odsącz sok a potem napełniaj farszem.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Cukinie ułóż w naczyniu do zapiekania i podlej 0,5 szklanki osolonej wody. Wstaw do piekarnika na około 30 minut.
  6. Po tym czasie posyp cukinie serem.
  7. Dopiecz całość około 10 minut i podawaj zaraz po upieczeniu z Sosem borowikowym WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.