1

2

Przepisy

Placek owocowy jak amerykański pie

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 70 minut

porcje: 9 porcji

Przygotowanie:

Masło musi być dobrze schłodzone, twarde, pokrojone na kawałki.
Z masła, mąki i cukru pudru i szczypty soli i śmietany zagniatamy szybko ciasto. Można też zrobić je w malakserze.
Mają być widoczne malutkie kawałki masła.
Dzielimy ciasto na pół i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy owoce, jeśli są duże jak np brzoskwinie to kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem i z mąką tuż przed wałkowaniem ciasta.
Po tym czasie smarujemy dość głęboką formę masłem i wysypujemy bułką tartą. Ja używałam ceramicznej.

Wałkujemy pierwszy kawałek ciasta na grubość 5mm-7mm i wykładamy nim formę. Odcinamy nadmiar.
Nakładamy owoce.
Wałkujemy drugi kawałek i nakładamy na owoce.
Zawijamy brzegi i dokładnie sklejamy, robimy nacięcia na górze. Wierzch smarujemy żółtkiem i posypujemy cukrem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Ja piekłam około 55.

Smacznego :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: