1

2

Przepisy

Tort owocowy

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 70 minut

oczekiwanie: 70 minut

porcje: 16 porcji

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Do miski z białkami dodać szczyptę soli - można nie trzeba. Ubić białka w misce. Gdy białka będą ubite sztywno(tak, że nie wylecą, gdy się odwróci naczynie z białkami do góry dnem) dodajemy żółtka, delikatnie mieszając. Kolejno cukier. Również mieszamy jednak można trochę bardziej energicznie, aby cukier dobrze się połączył i nie został na dnie miski. Kolejno dodać proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 200stopni C na 30 minut. Po upływie czasu, dla pewności można sprawdzić patyczkiem drewnianym, czy ciasto jest upieczone. Wystudzić. Ja piekę zawsze biszkopt dzień wcześniej, gdyż świeży ciężko się kroi.
Krem:
Jajka z cukrem rozmieszać mikserem. Dodać margarynę i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli nie będzie się chciało połączyć należy delikatnie podgrzać i wtedy kręcić na zwiększonych obrotach.

Przekroiłam biszkopt na 3 części. Pierwszą posmarowałam kremem i wyłożyłam galaretką(zrobiłam galaretką i wylałam na płaskie naczynie i pokroiłam w kostkę). Drugą wysmarowałam także kremem i dołożyłam pokrojone mandarynki. Całość posmarowałam kremem i przybrałam po bokach płatkami migdałów i owocami.

Życzę smacznego:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: