1

2

Przepisy

Żurek z ziemniakami

4/5 4 8 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 3 porcje

294 calories kalorie: 294 kcal / porcja

Wyjątkowo aromatyczny Żurek z grzybami Nasza Specjalność WINIARY pysznie smakuje jako żurek z ziemniakami z patelni. Przyrządzamy go z dodatkiem kiełbasy śląskiej, podsmażanej z cebulą i posypujemy natką. Do potrawy możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia lub ugotowane w mundurkach, a kto ma ochotę - doprawi je sobie pachnącym majerankiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, pokrój w plastry i podsmaż na oleju.
  2. Żurek dokładnie rozprowadź w 750 ml zimnej wody, Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  3. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  4. Kiełbasę obierz i pokrój w półplasterki.
  5. Obierz cebulę, posiekaj ją i podsmaż na łyżce oleju z kiełbasą.
  6. Do żurku dodaj kiełbasę z cebulą.
  7. Żurek posyp pietruszką i podawaj z ziemniakami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: