Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

4/5 4 85 5 1
4/5 4 85 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Wodę zachowaj.
  2. Żurek rozprowadź w 250 ml wody i dodaj do wywaru.
  3. Gotuj 5 minut, dopraw pieprzem.
  4. Ugotuj jajko, ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.
  5. Zupę podawaj z kleksem śmietany, ćwiartkami jajek. Posyp natką pietruszki.

Opis przepisu:


Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to tradycyjna zupa na Wielkanoc, aczkolwiek polecamy jej przygotowywanie zawsze, kiedy będziesz mieć ochotę na gęstą i sycącą zupę.

Atutami żurku z jajkiem i białą kiełbasą jest Żurek na wędzonce Jak u mamy WINIARY oraz wywar z gotowanej białej kiełbasy. Połączenie Żurku WINIARY z wywarem z kiełbasy daje żurkowi z jajkiem wyjątkowo intensywny smak.

Polecamy udekorowanie żurku kleksem śmietany i posypanie zupy świeżą natką pietruszki. Żurek z kiełbasą powinien być podawany z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?