1

2

Przepisy

Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

4/5

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 2 porcje

kalorie: 218 kcal / porcja


Żurek z białą kiełbasą i jajkiem to tradycyjna zupa na Wielkanoc, aczkolwiek polecamy jej przygotowywanie zawsze, kiedy będziesz mieć ochotę na gęstą i sycącą zupę.

Atutami żurku z jajkiem i białą kiełbasą jest Żurek na wędzonce Jak u mamy WINIARY oraz wywar z gotowanej białej kiełbasy. Połączenie Żurku WINIARY z wywarem z kiełbasy daje żurkowi z jajkiem wyjątkowo intensywny smak.

Polecamy udekorowanie żurku kleksem śmietany i posypanie zupy świeżą natką pietruszki. Żurek z kiełbasą powinien być podawany z jajkami pokrojonymi na ćwiartki.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody.
  2. Kiełbasę wyjmij i pokrój w plastry. Wodę zachowaj.
  3. Żurek rozprowadź w 250 ml wody i dodaj do wywaru.
  4. Gotuj 5 minut, dopraw pieprzem.
  5. Ugotuj jajko, ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.
  6. Zupę podawaj z kleksem śmietany, ćwiartkami jajek.
  7. Posyp natką pietruszki.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: