1

2

Przepisy

Zupa szczawiowa z jajkiem

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

Tradycyjny, sezonowy przysmak - zupa szczawiowa z jajkiem. Gotujemy ją z dodatkiem podsmażonych na maśle młodych ziemniaków i świeżych liści szczawiu, a całość doprawiamy pysznie przyprawą Jarzynka WINIARY. Kwaskowy smak zupy łagodzi dodatek śmietany oraz startego jajka na twardo. Kto lubi, może posypać ją także siekanym koperkiem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Szczaw pokrój w paseczki.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
  3. Zagotuj 3 szklanki wody z przyprawą JARZYNKA WINIARY.
  4. Dodaj ziemniaki i szczaw i gotuj przez 15 minut.
  5. Rozprowadź mąkę w 100 ml zimnej wody i wlej do zupy, a następnie zagotuj.
  6. Do żurku dodaj śmietanę, wcześniej ją hartując (do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszaj).
  7. Jajka ugotuj na twardo i zetrzyj je na tarce.
  8. Zupę rozlej do talerzy i posyp jajkiem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: