Tarta ze szpinakiem

4/5 4 34 5 1

przygotowanie: 42 min

oczekiwanie: 1 h 20 min

porcje: 6 porcji

430 calories kalorie: 430 kcal / porcja


Tarta ze szpinakiem i serem feta to pomysł na szybki, smaczny i tani obiad. Co prawda szpinak to postrach wielu osób, ale nie zdają sobie sprawy, że dobrze doprawiony szpinak w kompozycji z fetą jest przepyszny!

Polecamy podawanie tarty szpinakowej z filiżanką gorącego Barszczu czerwonego Ekspresowa Zupa WINIARY. Zalecamy również użycie przyprawy JARZYNKA WINIARY, aby szpinak zyskał wyrazisty smak.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Do mąki, masła, żółtka, jajka, soli oraz papryki dodaj około 5 łyżek zimnej wody i szybko zagnieć ciasto.
  2. Schłodź w lodówce przez około 30 minut.
  3. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz.
  4. Oczyść szpinak. Zagotuj osolony wrzątek. Wrzuć szpinak na 2-3 minuty. Zblanszowany szpinak odsącz.
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
  6. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
  7. Wymieszaj jajka, śmietanę, szpinak, cebulę i przyprawę JARZYNKA WINIARY.
  8. Ser feta pokrój w kostkę, dodaj go do masy szpinakowej i dopraw pieprzem.
  9. Schłodzone rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej formy do tarty, a następnie nakłuj widelcem na całej powierzchni. .
  10. Na ciasto wyłóż farsz. Tartę wstaw do piekarnika i piecz 45-50 minut.
  11. Tartę podawaj z filiżanką Barszczu czerwonego WINIARY.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.