1

2

Przepisy

Lekki biszkopt z kremem

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

Przygotowanie:

Biszkopt:
białka ubijamy z odrobiną soli.Stopniowo dodajemy cukier,następnie żółtka i powoli wlewamy 6 łyżek przegotowanej zimnej wody. Mieszając drewnianą łyżką, wsypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.
Krem:
pół szklanki mleka zagotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkiem i mąką. Mieszamy tak by nie było grudek. Gdy budyń zgęstnieje,odstawiamy do studzenia. Margarynę ucieramy na puch. Nie przerywając ucierania,stopniowo dodajemy budyń.

Galaretki rozpuszczamy osobno w nieco mniejszej ilości niż podano na opakowaniu. W dwóch naczyniach zalewamy owoce,tak by galaretki tylko je przykryły. Gdy stężeją kroimy w kostkę.

Biszkopt przekrawamy na dwa placki. Jeden smarujemy 1/2 kremu, układamy połowę galaretki. Przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy resztę kremu i galaretek. Schładzamy.




Osobiście ja na galaretki daję jeszcze bitą śmietanę i posypuję czekoladą albo kupuję posypkę.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: