1

2

Przepisy

ciasto kubuś

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 20 porcji

Przygotowanie:

Ciasto: białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera ze szczyptą soli. Nadal ubijając po trochu dodawaj cukier, aż masa będzie błyszcząca i sztywna. W osobnej misce żółtka połącz z octem i proszkiem do pieczenia (powinna wytworzyć się piana). Masę białkową i żółtkową połącz razem i powoli wsypuj przesianą mąkę, delikatnie mieszaj drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto przelej do natłuszczonej i posypanej bułką tartą dużej blachy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Biszkopt wstaw do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 20-30 minut (zależy od piekarnika), aż się zarumieni z góry. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystygnięcia i nie otwieraj piekarnika.Gdy ostygnie biszkopt ugotować budynie z kubusia i gorący wylać na biszkopt a gdy mama budyniowa ostygnie ubić śmietane pod koniec dodać śmietan fix i wyłożyć na przestudzona mase i posypać startą czekoladą pyszne ciasto polecam:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: