Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Gniazdka

  • Gniazdka
  • czas Łączny czas: 70 min (Przygotowanie: 40 min Oczekiwanie 30 min)
  • porcji Porcji: 25
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Najpierw przygotowuje się ciasto parzone.
  2. W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
  3. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm.
  4. Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180oC. Wyjąć, osączyć na bibule.
  5. Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody, albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)
Kalorie: - kcal / 25 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Gniazdka
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Gniazdka

Wydrukuj przepis

Gniazdka

Zgłoś przepis do moderacji