Gniazdka

5/5 5 23 5 1

przygotowanie: 50 min

oczekiwanie: 25 min

porcje: 25 porcji

Masz ochotę na słodką przyjemność? Przyrządź gniazdka inaczej zwane pączkami hiszpańskimi. Ciasto przygotowujemy z mąki sypanej do wrzątku, a gotową masę wyciskamy przez szprycę, tworząc na papierze do pieczenia kształtne gniazdka. Usmażone na rumiano gniazdka udekoruj lukrem i zajadaj w doborowym towarzystwie przy filiżance kawy. Słodko i pysznie!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ciasto parzone: W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając.
  2. Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić
  3. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
  4. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm.
  5. Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180oC. Wyjąć, osączyć na bibule.1
  6. Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody, albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.