1

2

Przepisy

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Najpierw przygotowuje się ciasto parzone.

W garnku trzeba zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Utrzeć ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ostudzić. Ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy, z końcówką która da nam karbowane ciastka (okrągła sprawi że gniazdka mogą popękać przy smażeniu).
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku około 10 cm, posmarować je olejem. Na każdy wycisnąć kółka ciasta o średnicy 6 - 7 cm.

Olej rozgrzać w sporym garnku. Partiami wkładać gniazdka, papierem do góry (papier należy po chwili zdjąć). Smażyć 4 - 5 minut z każdej strony, olej powinien mieć temperaturę około 180oC. Wyjąć, osączyć na bibule.

Ostudzić gniazdka i przygotować lukier z cukru pudru i wody, albo z cukru pudru i soku z cytryny. Polukrować i wcinać :)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: