1

2

Przepisy

Pyszotka

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 120 minut

Przygotowanie:

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na stolnicy a następnie rozdzielić na dwie części.
Piana:
białka ubić na sztywną pioanę, dodać żółtka i mąkę, wymieszać.
Krem:
1 szklankę mleka zagotować. Wymieszać żółtka, obie mąki, cukier puder z pozostałą częścią mleka(0,5 szklanki), po czym wlać do gotującego się mleka.
Gotowy budyń wystudzić i dodać do rozmiksowanego masła, dobrze wymiksować.
Gotowe ciasto:
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na brytfankę. Na to rozsmarować 0,5 słoika powideł, następnie ubitą pianę z 3 białek, 3 łyżek cukru pudru, 1 łyżki mąki ziemniaczanej. a na wierzch posypać pisekane orzechy włoskie. Piec w tem. 180 stopni.
Drugą część ciasta pieczemy w ten sam sposób.

Pierwszą część ciasta upieczonego układamy wierzchem na spód. rozkłądamy przygotowany krem i przykrywamy drugą częścią ciasta tym razem już normalnie położoną.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: