1

2

Przepisy

Placki po Bieszczadzku

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

-Zaczynamy od placków.
Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce lub blenderem. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem.
Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać
na papierowy ręcznik. Potem na talerz.
Można do ciasta dodać łyżkę śmietany, placki będą bardziej puszyste. Można dodać pokrojoną cebulę,
pieczarki, majeranek, natkę pietruszki.
-Następnie mięso kroimy w kostkę (nie taką drobną),smażymy na oleju.Posypujemy przyprawą i obsmażamy mieszając.
-Teraz sałatka.
Wszystkie warzywa kroim w kosteczkę.Wrzucamy do miski i zalewamy śmietaną (można śmietanę 18% pomieszać z kwaśną śmietaną-według uznania). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

PODANIE:

Placek kładziemy na talerzu.Na połowie rozkładamy mięso.Składamy placek na pół.Na wierzch nakładamy sałatkę.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: