składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.
- Umyj i pokrój drobno pora.
- Cebulę obierz i także drobno pokrój.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Cebulę i pora zeszklij na maśle.
- Boczek dodaj cebuli i pora, podsmaż.
- Podgrzej mleko.
- Do boczku, cebuli i pora dodaj ziemniaki, mleko, 0,5 szklanki wody i przyprawę JARZYNKA.
- Gotuj na wolnym ogniu do wchłonięcia płynu.
- Możesz udekorować listkami pietruszki albo tymianku.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYJak podawać ziemniaki? Gotowane, w formie purée, frytek, a może duszone w śmietanie? Jeśli znudziły Ci się już wszystkie popularne formy podawania tego warzywa, spróbuj naszych ziemniaków z patelni. Podduś je razem z porem, cebulką i boczkiem, dopraw wedle upodobań i udekoruj zieloną pietruszką, by w pół godziny przygotować smaczne danie idealne na pożywny, ciepły lunch.
Podobne przepisy: