1

2

Przepisy

Piernik z serem

5/5

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 308 kcal / porcja

W sumie można powiedzieć, że wyszedł nam taki piernik – sernik, ale nieważne jak go nazwiemy, smakować będzie wyśmienicie! Filiżanka kawy albo kubek kakao i porcja takiego ciasta, to najlepsza inwestycja w dobre samopoczucie. Piernik z serem może nam towarzyszyć przy wielu okazjach, ale idealną będą Święta Bożego Narodzenia, z którymi tak mocno kojarzą nam się piernikowe aromaty. Zapach tego ciasta zaprosi do kosztowania wszystkich łasuchów, którzy zgromadzą się przy Twoim świątecznym stole. Piernik z serem pokrój na kawałki, a podając możesz dodać odrobine bitej śmietany.
Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Polewa

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Zacznij przygotowywać masę serową od utarcia żółtek z cukrem pudrem.
  3. Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.
  4. Białka jajek ubij na pianę, delikatnie połącz z masą serową i wyłóż na ciasto.
  5. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  6. Teraz czas na polewę.
  7. Śmietanę zagotuj z cukrem.
  8. Dodaj kakao, wymieszaj i rozsmaruj na zimnym cieście.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • mikolaj123
    Mmm... pycha! Kto by pomyślał, że można połączyć słodkości Wielkanocne z Bożonarodzeniowymi w jednym cieście?:)
  • orzola
    czy przypadkiem nie trzeba dodać przyprawy do piernika skoro ciasto to "piernik z serem", czy tylko tak się nazywa?
  • 120167
    ciasto bardzo dobre - polecam
  • lucahell
    Ciasto najlepiej zrobic na wiekszej blaszce niz 25x30 bo mega wyrasta ale ciasto wyszło zajebiscie fajne polecam goraco
  • martusia19866
    Ciasto jest bardzo dobre ja piekłam w formie o wymiarach 25x32 cm i wyszlo mniej wiecej takie wysokie jak na zdjęciu. Zarówno mi i jak i znajomym ciasto bardzo smakowało. Polecam.
  • GANDZIA31
    ale pachnie...sam serniczek...n i e w y t r z y m a ł a m - ciasto jest już w piekarniku - w krótce napiszę jak smakuje :)
  • GANDZIA31
    a i właśnie co mnie denerwuje -" wyłożyć na blaszke..." - ale o jakich wymiarach ???
  • GANDZIA31
    wyglada ciekawie - napiszce proszę jak już ktoś wypróbował ten przepis ...bo ja po tych świętach na jakiś czas mam dosyć słodkiego - ale pierwsze ciasto jakie przyjdzie mi piec to będzie ten piernik z serem - bo zaciekawiło mnie takie połączenie dwóch rodzai placków.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: