Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Piernik z serem

Piernik z serem
  • Piernik z serem
  • Piernik z serem
  • Piernik z serem
  • Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.
  • Piernik z serem
  • Piernik z serem
  • Piernik z serem
  • Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.
  • czas Łączny czas: 95 min (Przygotowanie: 35 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: 308 kcal / 1 porcję

W sumie można powiedzieć, że wyszedł nam taki piernik – sernik, ale nieważne jak go nazwiemy, smakować będzie wyśmienicie! Filiżanka kawy albo kubek kakao i porcja takiego ciasta, to najlepsza inwestycja w dobre samopoczucie. Piernik z serem może nam towarzyszyć przy wielu okazjach, ale idealną będą Święta Bożego Narodzenia, z którymi tak mocno kojarzą nam się piernikowe aromaty. Zapach tego ciasta zaprosi do kosztowania wszystkich łasuchów, którzy zgromadzą się przy Twoim świątecznym stole. Piernik z serem pokrój na kawałki, a podając możesz dodać odrobine bitej śmietany.
Zobacz inne przepisy na ciasta wigilijne >>

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Składniki na ciasto dokładnie zmiksuj, wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Zacznij przygotowywać masę serową od utarcia żółtek z cukrem pudrem.
  3. Dodaj zmielony ser, proszek budyniowy i masło.
  4. Białka jajek ubij na pianę, delikatnie połącz z masą serową i wyłóż na ciasto.
  5. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
  6. Teraz czas na polewę.
  7. Śmietanę zagotuj z cukrem.
  8. Dodaj kakao, wymieszaj i rozsmaruj na zimnym cieście.
Kalorie: 308 kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

  • Ciasto
  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • mąka (2,5 szklanki)
  • cukier (1,5 szklanki)
  • mleko (1 szklanka)
  • olej (0,5 szklanki)
  • dżem śliwkowy (1 słoik)
  • jajko (4 sztuki)
  • kakao (3 łyżki)
  • soda oczyszczona (1 łyżeczka)
  • Masa serowa
  • Budyń o smaku waniliowym WINIARY (2 łyżki)
  • ser mielony na sernik (500 g)
  • cukier puder - 3/4 szklanki (0,5 szklanki)
  • masło stopione (125 g)
  • jajko (4 sztuki)
  • Polewa
  • śmietana (5 łyżek)
  • cukier (5 łyżek)
  • kakao (3 łyżki)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

wielkanoc 2015

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 4 grudnia 2013
    mikolaj123

    Mmm... pycha! Kto by pomyślał, że można połączyć słodkości Wielkanocne z Bożonarodzeniowymi w jednym cieście?:)

    +0
  • 19 grudnia 2012
    orzola

    czy przypadkiem nie trzeba dodać przyprawy do piernika skoro ciasto to "piernik z serem", czy tylko tak się nazywa?

    +0
  • 19 października 2012
    120167

    ciasto bardzo dobre - polecam

    +0
  • 4 grudnia 2011
    lucahell

    Ciasto najlepiej zrobic na wiekszej blaszce niz 25x30 bo mega wyrasta ale ciasto wyszło zajebiscie fajne polecam goraco

    +0
  • 8 stycznia 2011
    martusia19866

    Ciasto jest bardzo dobre ja piekłam w formie o wymiarach 25x32 cm i wyszlo mniej wiecej takie wysokie jak na zdjęciu. Zarówno mi i jak i znajomym ciasto bardzo smakowało. Polecam.

    +0
  • 5 stycznia 2011
    GANDZIA31

    ale pachnie...sam serniczek...n i e w y t r z y m a ł a m - ciasto jest już w piekarniku - w krótce napiszę jak smakuje :)

    +0
  • 2 stycznia 2011
    GANDZIA31

    a i właśnie co mnie denerwuje -" wyłożyć na blaszke..." - ale o jakich wymiarach ???

    +0
  • 2 stycznia 2011
    GANDZIA31

    wyglada ciekawie - napiszce proszę jak już ktoś wypróbował ten przepis ...bo ja po tych świętach na jakiś czas mam dosyć słodkiego - ale pierwsze ciasto jakie przyjdzie mi piec to będzie ten piernik z serem - bo zaciekawiło mnie takie połączenie dwóch rodzai placków.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Piernik z serem
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Piernik z serem

Wydrukuj przepis

Piernik z serem

Zgłoś przepis do moderacji