składniki:
liczba porcji:
ciasto:
krem:
polewa orzechowa:


Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
- Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
- Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
- Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
- Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
- Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
- Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
- Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYPlacki miodowego ciasta, przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich. Orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Podane na talerzykach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany, ciasto orzechowiec będzie doskonałym dodatkiem do wigilijnego menu.
Komentarze:
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?
Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?