1

2

Przepisy

Orzechowiec

4/5

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 429 kcal / porcja

Placki miodowego ciasta, przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich. Orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Podane na talerzykach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany, ciasto orzechowiec będzie doskonałym dodatkiem do wigilijnego menu.

składniki:

Liczba porcji:

ciasto:

krem:

polewa orzechowa:

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
  2. Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
  3. Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
  4. Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń.
  5. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
  6. Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
  7. Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
  8. Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
  9. Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: