Orzechowiec

4/5 4 83 5 1
4/5 4 83 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 2 min.

  • Oczekiwanie: 25 min.

  • Porcje: 20

składniki:

liczba porcji:

ciasto:

krem:

polewa orzechowa:

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel je na 3 części, rozwałkuj na wielkość blachy.
  2. Piecz każdy placek oddzielnie w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut.
  3. Budyń rozpuść w 100 ml mleka.
  4. Resztę mleka zagotuj z masłem, dodaj rozprowadzony budyń. Gotuj 30 sekund cały czas mieszając. Gorącym kremem przełóż ciasta.
  5. Orzechy posiekaj, zalej wrzącą wodą na 15 minut, odsącz.
  6. Masło, miód i cukier rozpuść, dodaj orzechy i smaż razem na wolnym ogniu około 5-10 minut.
  7. Gorącą masę rozsmaruj na cieście.
  8. Ciasto podawaj schłodzone, najlepiej drugi dzień po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Placki miodowego ciasta, przełożone waniliową masą budyniową, oblane polewą z miodu i orzechów włoskich. Orzechowiec to bardzo popularne polskie ciasto, które często towarzyszy nam na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a nawet na świętach. Podane na talerzykach, z dodatkiem odrobiny bitej śmietany, ciasto orzechowiec będzie doskonałym dodatkiem do wigilijnego menu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?