1

2

Przepisy

Gołąbki nadziewane kaszą jaglaną

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 25 minut

porcje: 8 porcji

kalorie: 287 kcal / porcja

Wegetariańskie, wyśmienite i pożywne gołąbki nadziewane kaszą jaglaną, z gotowanym buraczkiem i cebulą. Duszone w smakowitym Bulionie warzywnym, idealne w pachnącym Sosie grzybowym staropolskim, choć można też podawać ze złocistą cebulką, podsmażoną na maśle - solo lub z dodatkiem pieczarek.

Przygotowanie:

  1. Z kapusty wytnij głąb, sparz we wrzątku, zdejmij liście i zbij tłuczkiem nerwy liściowe.
  2. Kaszę ugotuj, ale nie rozgotuj.
  3. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  4. Buraczka pokrój w kostkę.
  5. Kaszę, buraczki i cebulę wymieszaj, dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem.
  6. Porcje kaszy ułóż na liściach i zwijaj w gołąbki. Ułóż gołąbki ciasno w garnku.
  7. Kostki bulionowe rozpuść w 1 l wrzącej wody i zalej gołąbki.
  8. Duś na wolnym ogniu około 20-25 minut.
  9. Podawaj z Sosem grzybowym lub cebulką usmażoną na maśle.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: