Makaron z grzybami

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 28 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 4

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby umyj, pokrój na plasterki i podsmaż na maśle.
  2. Obierz marchewkę i pokrój ja w kostkę.
  3. Umyj pora i pokrój go na talarki.
  4. Na suchą patelnię wrzuć grzyby, marchewkę i pora.
  5. Obierz czosnek, przeciśni go przez praskę i dodaj do zawartości patelni, wymieszaj.
  6. Podlej dwoma szklankami wody, dodaj kostkę grzybową i duś na małym ogniu około 20-25 minut.
  7. Śmietanę wymieszaj z 1 łyżką mąki, dodaj do grzybów. Ponownie zagotuj.
  8. Dopraw do smaku papryką, posyp posiekanym szczypiorkiem.
  9. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
  10. Wymieszaj makaron z przygotowanymi grzybami.
  11. Podawaj jako samodzielne danie, możesz udekorować listkiem bazylii.

Opis przepisu:


Na pożywny obiad (nie tylko jesienią!) polecamy pyszny makaron z grzybami. Danie można przyrządzić z grzybów leśnych lub pieczarek, z dodatkiem marchewki i pora, gotowanych w aromatycznym Bulionie z grzybami leśnymi Domowa Kuchnia WINIARY. Grzybowo-warzywny sos zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku ostrą papryką oraz siekanym szczypiorkiem. Podajemy z makaronowymi wstążkami lub świderkami, ugotowanymi al dente. Makaron z grzybami możesz także udekorować świeżą bazylią lub posypać innymi ziołami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?