1

2

Przepisy

Placek po węgiersku

5/5 5 8 5 1

przygotowanie: 40 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 5 porcji

Przygotowanie:

Placki:
1. 1 cebulę oraz ziemniaki zetrzeć na tarce. Dodać jajo, 3 łyżki mąki pszennej, dużą szczyptę soli oraz pieprzu i majeranku. Wymieszać.
2. Na rozgrzanym oleju upiec placki, o średnicy patelni.

Sos:
1. Mięso i paprykę pokroić w paski, 1 cebulę i pieczarki w kostkę.
2. Do rondla wlać ok 2 szklanek wrzącej wody, wrzucić kostkę. Zagotować.
3. Mięso obtoczyć w pozostałej mące, podpiec na patelni i wrzucić do rondla z powstałym bulionem.
4. Cebulę zeszklić, dodać pieczarki- chwilę dusić. Dodać do rondla z mięsem. Całość doprawić koncentratem pomidorowym, dusić ok 30 minut.
5. Na koniec dodać paprykę. Doprawić przyprawami (sól, pieprz, majeranek, ostra papryka).
6. Na każdy placek ziemniaczany położyć sos, złożyć placek na połowę, następnie wierzch placka polać śmietaną. Ewentualnie całość posypać szczypiorkiem (może być świeża natka pietruszki lub koperek).

SMACZNEGO!
dorii

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: