1

2

Przepisy

"Polskie" spaghetti

5/5 5 17 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 5 porcji

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki (pieczarki, paprykę, cebulę) pokroić w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach.
2. Do rozgrzanego rondla z olejem włożyć cebulę- chwilę podpiec, aż się zeszkli. Dodać mięso mielone, kostkę rosołową,gorczycę, liść laurowy i ziele angielskie. Smażyć do momentu kiedy mięso "zbieleje". Często mieszać.
3. Dodać pietruszkę i marchew, chwilę dusić. Następnie dodać pieczarki i dużą szczyptę soli. Zamknąć rondel i dusić ok 5 minut.
4. Po tym czasie dodać ostatni składnik- paprykę. Przemieszać.
5. Całość zalać sokiem pomidorowym, poczekać aż sos zacznie bulgotać. Dodać przyprawy- sól, pieprz, paprykę, zioła prowansalskie. Sos powinien być lekko kwaskowy oraz pikantny.
6. Podawać z makaronem spaghetti. Można posypać startym parmezanem.


Gdyby sos okazał się za rzadki, z łyżki mąki i odrobiny wody przyrządzić zawiesinę, którą należy zagęścić sos.

SMACZNEGO
dorii

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: