Sos borowikowy z kaszą

5/5 5 23 5 1

przygotowanie: 10 min

oczekiwanie: 15 min

porcje: 4 porcje

372 calories kalorie: 372 kcal / porcja

Obiad dla wegetarian i miłośników polskich smaków: sos borowikowy z kaszą gryczaną. Ta prosta, smaczna i pożywna potrawa doda nam energii i rozgrzeje w chłodne dni. Doskonale smakuje z kiszonkami (ogórkiem, kapustą). Można ją też zaserwować jako dodatek do mięs - np. pulpetów lub pieczeni.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozmrożone borowiki pokrój w plasterki.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na patelni na rozgrzanym maśle, dodaj borowiki i śmietanę, duś ok. 15 minut.
  3. Sos rozprowadź w 300 ml wody i połącz z grzybami.
  4. Zawartość patelni dopraw solą i pieprzem, gotuj razem na wolnym ogniu przez 5 minut.
  5. Kaszę ugotuj, polej sosem i posyp serem.
  6. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.