Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Sernik z kruszonką

  • Sernik z kruszonką
  • czas Łączny czas: 120 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 90 min)
  • porcji Porcji: 16
  • kalorie Kalorie: 523 kcal / 1 porcję

Sernik z kruszonką to pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na świąteczny stół. Sernik przygotuj z użyciem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Świąteczny sernik będzie dodatkowo pełen świątecznych aromatów, kiedy dodasz do niego skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Sernik możesz przygotować już kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu. Podając ciasto swoim najbliższym, możesz udekorować kawałek bitą śmietaną oraz listkiem świeżej mięty lub melisy.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.
  3. Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.
  4. Następnie dodaj ser, Budyń (proszek) i mąkę.
  5. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
  6. Teraz czas na ciasto.
  7. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i proszkiem do pieczenia.
  8. Dodaj jajko i śmietanę.
  9. Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.
  10. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
  11. Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
  12. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.
Kalorie: 523 kcal / 16 porcję

Potrzebne składniki:

  • Ciasto
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • mąka (300 g)
  • kakao (2 łyżki)
  • cukier puder (0,75 szklanki)
  • masło (0,75 kostki)
  • jajko (1 sztuka)
  • śmietana kwaśna (1 łyżka)
  • Masa serowa
  • Budyń o smaku waniliowym WINIARY (1 opakowanie)
  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
  • jajko (5 sztuk)
  • cukier (1,5 szklanki)
  • masło miękkie (250 g)
  • ser mielony na sernik (1 kg)
  • mąka (1 łyżka)
  • skórka pomarańczowa (2 łyżki)
  • rodzynki (2 łyżki)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 7 marca 2014
    Patison

    mmm kruszonka! najlepsza! i jeszcze kakaowa!

    +1
  • 14 sierpnia 2013
    justina83

    Pychota! robię ten sernik co święta i nigdy się nie znudzi! :)

    +0
  • 1 stycznia 2013
    moniaaaaaa01

    Sernik jest na dużą blachę (38x25x7cm) Pyszny jest polecam, prosty do zrobienia nawet dla bardzo początkujących :) pychotka!

    +0
  • 16 grudnia 2012
    moniaaaaaa01

    Jaki rozmiar blachy jest najlepszy do tego przepisu? Dziękuję za odpowiedź :)

    +0
  • 14 grudnia 2012
    Windf352383

    ja robię ciasto bez jajka...rewelacja...upieczony polewam roztopioną czekoladą...

    +0
  • 14 grudnia 2012
    madzias75

    Czy ubite żółtka miksujemy z kostką masła czy z roztopionym masłem?

    +0
  • 13 grudnia 2012
    jadziula

    Czy przepis (składniki) są na dużą tortownicę ?

    +0
  • 13 grudnia 2012
    szmulikowa87

    Wygląda bardzo apetycznie :)

    +0
  • 16 grudnia 2010
    Karolmix

    Bardzo łatwy w przygotowaniu.Smakuje rewelacyjnie.Po prostu pycha.Musicie sami upiec i spróbować.Mniam,mniam.

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Sernik z kruszonką
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Sernik z kruszonką

Wydrukuj przepis

Sernik z kruszonką

Zgłoś przepis do moderacji