Sernik z kruszonką

5/5 5 222 5 1
5/5 5 222 5 1
  • Przygotowanie: 42 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 30 min.

  • Porcje: 16

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.
  2. Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.
  3. Następnie dodaj ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY (proszek) i mąkę.
  4. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Teraz czas na ciasto. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.
  7. Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.
  8. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
  9. Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
  10. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Opis przepisu:

Sernik z kruszonką to pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na świąteczny stół. Sernik przygotuj z użyciem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Świąteczny sernik będzie dodatkowo pełen świątecznych aromatów, kiedy dodasz do niego skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Sernik możesz przygotować już kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu. Podając ciasto swoim najbliższym, możesz udekorować kawałek bitą śmietaną oraz listkiem świeżej mięty lub melisy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?