1

2

Przepisy

Sernik z kruszonką

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 90 minut

porcje: 16 porcji

kalorie: 523 kcal / porcja

Sernik z kruszonką to pyszne ciasto, które doskonale nadaje się na świąteczny stół. Sernik przygotuj z użyciem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY, z dodatkiem Cukru wanilinowego WINIARY. Świąteczny sernik będzie dodatkowo pełen świątecznych aromatów, kiedy dodasz do niego skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Sernik możesz przygotować już kilka dni przed świętami i przechowywać w chłodnym miejscu. Podając ciasto swoim najbliższym, możesz udekorować kawałek bitą śmietaną oraz listkiem świeżej mięty lub melisy.

składniki:

Liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.
  3. Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.
  4. Następnie dodaj ser, Budyń (proszek) i mąkę.
  5. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
  6. Teraz czas na ciasto.
  7. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i proszkiem do pieczenia.
  8. Dodaj jajko i śmietanę.
  9. Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.
  10. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
  11. Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
  12. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: