Sernik z kruszonką

Oceń ten przepis!

5/5 5 263 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 42 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 30 min.

  • Porcje 16

5/5 5 263 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Masa serowa

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i Cukrem wanilinowym, białka ubij na pianę.
  2. Do utartych żółtek dodaj masło i razem zmiksuj.
  3. Następnie dodaj ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY (proszek) i mąkę.
  4. Na koniec delikatnie wymieszaj z pianą. Dodaj bakalie.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Teraz czas na ciasto. Mąkę, kakao i cukier posiekaj z masłem i Proszkiem do pieczenia WINIARY. Dodaj jajko i śmietanę.
  7. Zagnieć ciasto, wstaw je na pół godziny do lodówki, następnie podziel na 2 części.
  8. Jedną część ciasta rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy.
  9. Na ciasto wyłóż masę serową i zetrzyj na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto.
  10. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 60 minut.

Opis przepisu:

Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast. Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia. Nie jest to jedyny powód, dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Wielkanoc.

Jego ważną zaletą jest trwałość, a w ferworze gorączkowych przygotowań na święta coś, co można zrobić kilka dni wcześniej, bez uszczerbku na smaku i świeżości, jest na wagę złota. Inną zaletą tego sernika jest szybkość przygotowania i niski poziom trudności.

Przygotowanie zacznij od masy. Żółtka jajek utrzyj z cukrem i Cukrem Wanilinowym WINIARY, a białka ubij na pianę. Żółtka następnie zmiksuj z masłem, dodaj ser, Budyń o smaku waniliowym WINIARY i mąkę. Całość wymieszaj z białkami i dodaj bakalie. Do wykonania ciasta potrzebujesz mąki, kakao, cukru, masła, Proszku do pieczenia WINIARY oraz jajka i śmietany. Wyrobione ciasto wstaw na pół godziny do lodówki. Przed przystąpieniem do wałkowania podziel je na 2 części. Jedna z nich stworzy spód sernika. Na niej umieść masę serową. Wierzch posyp startą na tarce o grubych oczkach drugą częścią ciasta. Piecz w 180 stopniach przez godzinę.

Sernik z kruszonką nie wymaga dekoracji, ale uroku doda mu np. listek melisy lub mięty. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?