1

2

Przepisy

Schab ze śliwkami w sosie winnym

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 5 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 8 porcji

296 calories kalorie: 296 kcal / porcja

POMYSŁ NA... soczysty schab ze śliwką w wersji na na rodzinną imprezę: wykwintny, a przy tym prosty schab ze śliwkami w sosie winnym. Soczysty, nadziewany suszonymi śliwkami i morelami, pieczony w woreczku z kompozycją przypraw, czerwonym winem i rodzynkami. Świetny do ziemniaków puree, do ryżu, albo po staropolsku - z grubą, białą kaszą jaglaną. Pasuje do niego tradycyjna sałata ze śmietaną lub łagodne surówki na bazie kapusty pekińskiej czy sałaty lodowej z białymi sosami.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W schabie przez całą długość zrób otwór długim cienkim nożem, a następnie wypełnij śliwkami i morelami uprzednio namoczonymi w wodzie.
  2. Mięso przełóż do woreczka zamieszczonego w górnej części opakowania, wsyp przyprawę POMYSŁ NA... i delikatnie potrząsaj, by rozprowadzić po całym kawałku.
  3. Wlej wino, dodaj rodzynki, zapnij woreczek zapinką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C.
  4. Piecz 60 minut. Woreczek delikatnie przetnij.
  5. Mięso pokrój w plastry i podawaj z sosem winno-rodzynkowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: