Karp po żydowsku

Oceń ten przepis!

4/5 4 31 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

4/5 4 31 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone filety z karpia umyj i podziel na porcje.
  2. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i skropić octem.
  3. Cebule obierz i pokrój w plastry.
  4. Na patelni rozgrzej masło, włóż cebule i lekko podsmaż (nie rumień), wlej piwo.
  5. Następnie włóż ryby i duś pod przykryciem około 30 minut.
  6. Gotową rybę zdejmij z patelni.
  7. Sos lekko odparuj, dodaj opłukane rodzynki i zagotuj całość.
  8. Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem.

Opis przepisu:

Karp po żydowsku to obowiązkowy punkt każdego bożonarodzeniowego menu. Sprawdzi się jako danie postne, które można wykorzystać na Wigilię, ale chętnie się po nie sięga także w kolejnych dniach świąt. Przyprawiony aromatycznymi goździkami, pieprzem i przyprawą Ziarenka Smaku oczaruje każde podniebienie. Dodatek duszonej cebulki z masłem oraz jasnego piwa dopełnia całości. W tym daniu zarówno ryba, jak i pyszny sos, tworzą idealny duet.

Tym, czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole, jest między innymi właśnie karp po żydowsku. Przepis na jego wykonanie wcale nie jest tak trudny, jak się wydaje. Przygotowanie zajmie Ci około godziny. Zacznij od oczyszczenia filetów z karpia, umycia ich i podzielenia na porcje – najlepiej na dzwonki.

Oprósz je przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, a na koniec skrop octem i posyp rozdrobnionymi goździkami. Cebule obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć je na rozgrzane masło i lekko podsmaż, ale nie rumień. Dolej piwo. Włóż ryby i duś pod przykryciem przez pół godziny. Tak usmażonego karpia zdejmij z patelni.

Odparuj sos i dodaj do niego opłukane rodzynki, całość zagotuj. Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem. Ryba po żydowsku smakuje jeszcze lepiej, gdy w czasie odparowania sosu podpieczesz ją w piekarniku. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?