1

2

Przepisy

Karp po żydowsku

4/5 4 28 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

370 calories kalorie: 370 kcal / porcja

Wyśmienity karp po żydowsku - przyprawiony goździkami, pieprzem i przyprawą Ziarenka Smaku, duszony z cebulą w maśle i jasnym piwie. Zanim przygotujemy sos (trzeba odparować i dodać rodzynki), gotową rybę najlepiej przełożyć do nagrzanego piekarnika i przykryć (np. folią). Podajemy z pieczywem, ziemniakami lub ryżem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone filety z karpia umyj i podziel na porcje.
  2. Oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU i pieprzem, posyp tłuczonymi goździkami i skropić octem.
  3. Cebule obierz i pokrój w plastry.
  4. Na patelni rozgrzej masło, włóż cebule i lekko podsmaż (nie rumień), wlej piwo.
  5. Następnie włóż ryby i duś pod przykryciem około 30 minut.
  6. Gotową rybę zdejmij z patelni.
  7. Sos lekko odparuj, dodaj opłukane rodzynki i zagotuj całość.
  8. Porcje ryby przełóż na półmisek i polej sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: