Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Świąteczne pierniczki-polewa

  • czas Łączny czas: 124 min (Przygotowanie: 24 min Oczekiwanie 100 min)
  • porcji Porcji: 25
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. I przepis:Ciasto w dniu pieczenia należy wyjąć
  2. z lodówki i podzielić na części, zagnieć i
  3. rozwałkować na około 0,5 cm. Ciasteczka
  4. ułożyć na blasze i piecz 10 minut w 180 stopniach.
  5. Po upieczeniu pierniki są puszyste i mięciutkie, ale
  6. kiedy wystygną, kamienieją. Trzeba, więc wtedy wziąć
  7. tekturowy karton - może być po butach - wyłożyć
  8. go pergaminem i poukładać warstwy pierników.
  9. Każdą warstwę spryskać wodą i nałożyć pergamin,
  10. na to kolejne pierniki, i tak dalej. Zostawić pierniki
  11. w pudle na kilka dni, żeby nasiąkały wilgocią. Po tym
  12. czasie pierniczki udekorować.
  13. Lukier do dekoracji:Sok z cytryny wycisnąć i dodać tyle
  14. cukru pudru żeby powstał dość gęsty
  15. lukier. Lukier dobrze wymieszać, tak
  16. żeby nie było grudek. Udekorować pierniczki.
  17. Ja część pierniczków udekorowałam
  18. czekoladą. Czekoladę należy rozpuścić
  19. w kąpieli wodnej i ciepłą dekorować pierniczki.
  20. (zimna piwnica, balkon, lodówka) tężeje i daje się dość łatwo wałkować podsypywane mąką na blacie.
Kalorie: - kcal / 25 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 11 grudnia 2010
    andzia141999

    sorki, tu zapomniałam napisać że jest sama polewa

    +0
  • 29 listopada 2010
    anya-ka

    a przepis na pierniczki? nie ma :(

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Świąteczne pierniczki-polewa
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Świąteczne pierniczki-polewa

Wydrukuj przepis

Świąteczne pierniczki-polewa

Zgłoś przepis do moderacji