1

2

Przepisy

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

I przepis:Ciasto w dniu pieczenia należy wyjąć
z lodówki i podzielić na części, zagnieć i
rozwałkować na około 0,5 cm. Ciasteczka
ułożyć na blasze i piecz 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu pierniki są puszyste i mięciutkie, ale
kiedy wystygną, kamienieją. Trzeba, więc wtedy wziąć
tekturowy karton - może być po butach - wyłożyć
go pergaminem i poukładać warstwy pierników.
Każdą warstwę spryskać wodą i nałożyć pergamin,
na to kolejne pierniki, i tak dalej. Zostawić pierniki
w pudle na kilka dni, żeby nasiąkały wilgocią. Po tym
czasie pierniczki udekorować.


Lukier do dekoracji:Sok z cytryny wycisnąć i dodać tyle
cukru pudru żeby powstał dość gęsty
lukier. Lukier dobrze wymieszać, tak
żeby nie było grudek. Udekorować pierniczki.

Ja część pierniczków udekorowałam
czekoladą. Czekoladę należy rozpuścić
w kąpieli wodnej i ciepłą dekorować pierniczki.




(zimna piwnica, balkon, lodówka) tężeje i daje się dość łatwo wałkować podsypywane mąką na blacie.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: