1

2

Przepisy

Sernik z makiem

5/5 5 6 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 25 porcji

Przygotowanie:

Masa Makowa:
Mak sparzyć. Ostudzić. Odcedzić. Zemleć 3 x w Maszyce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, olejek, bakalie i wymieszać. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy lekko mieszając.

Masa serowa:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać cukier i zapach. Utrzeć na puszystą masę . Dodać ser. Utrzeć. Dodać sernix. Utrzeć. Dodać mleko. Utrzeć. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Formę (średniej wielkości) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć herbatniki. Na herbatniki wyłożyć masę makową, a następnie serową.
Formę wstawić do piekarnika. Piec 60min w temp.170°C. po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na 10 min.
Po tym czasie wyjmij ciasto polej gotową polewą czekoladową i posyp orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: