1

2

Przepisy

Wyrafinowany budyń orzechowy

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

Ubić całe jajka, żółtka, mąkę i cukier na gładką masę. Podgrzać mleko aż do punktu bliskiego wrzeniu. Wąskim strumieniem wlewać mleko do masy jajecznej cały czas ubijając. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i krem czekoladowo-orzechowy(4 łyżki). Dodać do mleka z żółtkami i utrzeć. Rozlać do 6 małych żaroodpornych kokilek i nakryć folią aluminiową. Ustawić je na blasze do pieczenia. Wlać tyle wrzątku, aby woda sięgała do połowy wys. Kokilek. Piec 35-40min. W temp. 160st. C, aż budyń zbrązowieje. Wyjąć desery z kokilek, ostudzić i przechowywać w lodówce aż do podania. Przed podaniem przybrać startą czekoladą. Smacznego!

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: