Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Schab karkowy dla smakoszy

  • czas Łączny czas: 75 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 45 min)
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie pieprzem i solą. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach do mięsa dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.
  3. Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem z natką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.
  4. Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.
  5. Źródło: "Kuchnia Polska - Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu" - Ewa Aszkiewicz
Kalorie: - kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Schab karkowy dla smakoszy

Wydrukuj przepis

Schab karkowy dla smakoszy

Zgłoś przepis do moderacji