Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Schab karkowy dla smakoszy

  • czas Łączny czas: 75 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 45 min)
  • porcji Porcji: 4
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie pieprzem i solą. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
  2. Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach do mięsa dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.
  3. Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem z natką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.
  4. Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.
  5. Źródło: "Kuchnia Polska - Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu" - Ewa Aszkiewicz
Kalorie: - kcal / 4 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • Nikt jeszcze nie skomentował tego przepisu. Twój komentarz może być pierwszy!

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Schab karkowy dla smakoszy
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Schab karkowy dla smakoszy

Wydrukuj przepis

Schab karkowy dla smakoszy

Zgłoś przepis do moderacji