1

2

Przepisy

Schab karkowy dla smakoszy

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Wytarte wilgotną, skropioną octem ściereczką mięso wyrabiamy przez minutę w dłoniach, nacierając jednocześnie pieprzem i solą. Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Na rozgrzany w rondlu tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy, często obracając. Podlewamy rosołem, zmniejszamy ogień i dusimy. Po kilku minutach do mięsa dodajemy pokrojoną w cienkie talarki marchew i nadal dusimy (przykryte) na niewielkim ogniu, aż marchew i mięso będą miękkie.
Oddzielnie, na niewielkiej ilości tłuszczu rumienimy na złoty kolor pokrojoną w cząstki cebulę. Miód i posiekaną natkę pietruszki mieszamy. Upieczone mięso wyjmujemy na żaroodporny półmisek, smarujemy miodem z natką, wkładamy na 6 minut (nie dłużej!) do nagrzanego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy go, ale mięso trzymamy w cieple.
Sos spod pieczeni łączymy z cebulą, zagotowujemy, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Gotowy przecieramy przez sito lub rozbijamy w malakserze. Mięso kroimy w zgrabne porcje, podajemy na wygrzanym półmisku polane niewielką ilością sosu. Pozostały sos, koniecznie gorący, podajemy w sosjerce.

Źródło: "Kuchnia Polska - Doskonałe przepisy dla każdej Pani Domu" - Ewa Aszkiewicz

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: