Domowy smalec z pieczarkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 20

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Słoninę należy pokroić w drobną kostkę (ewentualnie zemleć w maszynce).
  2. Do rondla wlać pół szklanki wody, wrzucić słoninę- topić na małym gazie ok 25 minut. Od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiedy skwarki zaczynają robić się złote, dodać pokrojony w kostkę boczek (po ówczesnym usunięciu z niego wszelkich błon) oraz sól. Po 15 minutach wrzucamy do rondla pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki.
  4. Kiedy cebulka zrobi się złota, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko, majeranek i pieprz. Mieszać. Po 2- 3 minutach, wyłączyć gaz i ostawić do wystygnięcia.
  5. W miarę chłodny smalec przełożyć do słoików lub miseczek, zamknąć i chłodzić w lodówce.

Opis przepisu:

Domowy smalec z pieczarkami to świetny pomysł dla tych, którzy lubią zjeść dobrze i do syta. Najlepiej będzie smakował z pajdą świeżego chleba, który idealnie przełamie smak smalcu, tworząc kompozycję perfekcyjną. Smacznego!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?