1

2

Przepisy

murzynek inaczej

5/5 5 43 5 1

przygotowanie: 80 minut

oczekiwanie: 120 minut

porcje: 10 porcji

,,,,

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w garnku, dodajemy wodę, cukier, cukier waniliowy, jak ostygnie dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kakao. Następnie do masy dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy piane i dodajemy do ciasta najpierw łyżkę potem resztę, dokładnie łączymy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem tortownice na spód można dać papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 min.
Krem: Masło łączymy z cukrem i kakao i ucieramy na gładką masę. i rozsmarowujemy na wierzchu ciasta i po bokach. Jest on potrzebny aby masa lukrowa miała się czego trzymać
Lukier : Przepis z innego portalu
Do szklanki nalewam ok 50 ml gorącej wody.Do gorącej wody dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy glukozę również mieszamy.Na stolnicę wysypujemy trochę cukru pudru (tak ze 3 szklanki) i wlewamy powoli żelatynę. Mieszamy, a jak już złapie troszkę cukru pudru to zaczynamy zagniatać. Ugniatamy dodając stopniowo resztę cukru. Masę wałkujemy na blacie posmarowanym lekko olejem. Następnie przekładamy ja na ciasto a nadmiar obcinamy. Z reszty masy formujemy wałeczek i układamy go dookoła ciasta żeby ładnie wyglądało. Można również zrobić ozdoby, kolor różowawy uzyskałam dodając to co akurat miałam a był to dżem ;p i tak powstały różyczki i serca

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: