1

2

Przepisy

JABŁECZNIK Z CHAŁWĄ

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 60 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 10 porcji

Przygotowanie:

1 margarynę, 1 szkl cukru, 6 żółtek utrzeć, dodać mąkę i pianę z 3 białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mleka. Tą ciemną wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.
Z pozostałych 3 białek ubić pianę, dodać 0,5 szkl cukru, wiórki i wylać na ciasto kakaowe.
Jabłka obrać, zetrzeć, dodać cukier, cukier waniliowy, wyłożyć na pianę z kokosami.
Na wierzch białe ciasto. Białe ciasto jest rzadkie i ciężko je rozsmarować. Najlepiej nakładać porcjami małą łyżeczką, potem rozsmarować delikatnie. Piec ok 50 min w 180 st.
POLEWA: 10 dag margaryny, 4 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, 1 chałwa waniliowa. Połączyć i dotować wszystkie składniki do rozpuszczenia. Gorącą polewą polać upieczone ciasto

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: