Zupa z zielonego groszku

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i marchew obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew w plasterki.
  2. Zagotuj 1 litr wody i wrzuć kostki bulionowe, ziemniaki, marchew i groszek. Gotuj przez 15 minut.
  3. Boczek pokrój w paseczki, wysmaż na chrupko. Do boczku dodaj drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodaj mąkę, zasmaż i wymieszaj z zupą. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem możesz posypać natką pietruszki.

Opis przepisu:

Zupa z zielonego groszku jest łatwa, szybka i wyjątkowo smakowita, bo ugotujemy ją na esencjonalnym Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY z dodatkiem ziemniaków, marchwi oraz podmażanej cebuli z boczkiem. Najprościej użyć groszku mrożonego lub z puszki (ten ostatni dodajemy pod smak koniec gotowania), ale w sezonie warto przyrządzić ją ze świeżego chrupiącego groszku i młodych warzyw. Pyszności!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?