1

2

Przepisy

Zalewajka z kiełbasą i grzybami

3/5 3 11 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

223 calories kalorie: 223 kcal / porcja

Żurek Nasza Specjalność WINIARY w nowej odsłonie: jako domowa zalewajka z kiełbasą i grzybami. Zupę gotujemy z dodatkiem ziemniaków, wrzucamy podsmażoną kiełbasę z cebulą i doprawiamy „po polsku”: kwaśną śmietaną, pieprzem i majerankiem. W niecałe pół godziny mamy gorącą, pożywną zupę, którą możemy podać rodzinie na lunch albo obiad dla całej rodziny. Pysznie smakuje z kromką żytniego, pełnoziarnistego chleba.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości w 500 ml wody razem z grzybami.
  3. Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój w kostkę.
  4. Cebulę obierz i posiekaj.
  5. Na oleju podsmaż kiełbasę, dodaj cebulę, zeszklij.
  6. Żurek rozprowadź w 500 ml wody i dodaj do ziemniaków.
  7. Zagotuj
  8. Dodaj kiełbasę z cebulą.
  9. Gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Dodaj śmietanę, majeranek i pieprz.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: