1

2

Przepisy

Ciasto ze śliwkami

5/5 5 224 5 1

przygotowanie: 45 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 20 porcji

238 calories kalorie: 238 kcal / porcja

W sezonie na śliwki trzeba zrobić koniecznie ciasto z tymi pysznymi owocami. Połączenie z budyniem i kruszonką jest idealne - wypróbuj koniecznie!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
  4. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
  5. 3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi a całość nakłuj widelcem, dociśnij (Pozostałą część ciasta odłóż do lodówki)
  6. Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
  7. Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki. Piecz około 45 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • Bożena
    ja dodałam 1,5 łyżki kwaśnej śmietany do wyrabianego ciasta. 1/3 ciasta włożyłam do zamrażaka bo nie chciało się zetrzeć

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: