Ciasto ze śliwkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 273 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 20

4/5 4 273 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka. Zagnieć ciasto.
  4. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
  5. 3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi a całość nakłuj widelcem, dociśnij (Pozostałą część ciasta odłóż do lodówki)
  6. Na ciasto w formie wyłóż masę budyniową a następnie śliwki. Posyp dwiema łyżkami cukru.
  7. Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki. Piecz około 45 minut.

Opis przepisu:

W sezonie na śliwki warto zrobić ciasto z tymi pysznymi owocami. Ciasto ze śliwkami w tej wersji zaskoczy cię nie tylko swoją kruchością, ale także kremowym dodatkiem Budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Połączenie budyniu z kruszonką jest idealne – wypróbuj je koniecznie! Ciasto ze śliwkami podawaj z filiżanką ulubionej kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?