1

2

Przepisy

Ciasto ze śliwkami

5/5 5 203 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 20 porcji

238 calories kalorie: 238 kcal / porcja

W sezonie na śliwki trzeba zrobić koniecznie ciasto z tymi pysznymi owocami. Połączenie z budyniem i kruszonką jest idealne - wypróbuj koniecznie!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj budyń, do gorącego dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wysmaruj formę tłuszczem.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  4. Dodaj margarynę, 0,5 szklanki cukru, cukier wanilinowy i jajka.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Śliwki umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.
  7. 3/4 ciasta rozłóż w formie,uformuj brzegi a całość nakłuj widelcem, dociśnij.
  8. Na ciasto wyłóż masę budyniową.
  9. Resztę ciasta odłóż do lodówki.
  10. Rozłóż w formie śliwki.
  11. Śliwki posyp dwiema łyżkami cukru.
  12. Zetrzyj resztę ciasta na szerokich oczkach tarki na śliwki.
  13. Piecz około 45 minut.

1 wskazówka do przepisu

  • Bożena
    ja dodałam 1,5 łyżki kwaśnej śmietany do wyrabianego ciasta. 1/3 ciasta włożyłam do zamrażaka bo nie chciało się zetrzeć

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: