1

2

Przepisy

Włoskie ciasto cytrynowe

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 55 minut

porcje: 8 porcji

Przygotowanie:

Ze składników na ciasto zagnieść szybko kulkę ciasta. Powinno być elastyczne i nie klejące się do rąk. Włożyć na 20 min do lodówki.
Po wyjęciu rozpłaszczyć ciasto na placek, złożyć na 4 i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Powtórzyć czynność jeszcze raz.
Wyłożyć tortownicę ciastem, również boki, które trzeba zrobić dość wysokie.
Podpiec 20 minut w 200 stopniach. Posypać tarta bułką.

Jajka ubić na parze z cukrem pudrem, dodać stopniowo masło, sok z cytryn i otartą skórkę z 3 cytryn. Wylać masę na gorący placek i zapiekać ok. 35 min.

Masa jest płynna więc należy uważać by boki były odpowiednio wysokie.

Po upieczeniu schłodzić ciasto i podawać z bitą śmietaną, najlepiej niesłodką lub lekko posłodzoną.

Przepis Karoliny:)

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: