Żeberka po staropolsku

Oceń ten przepis!

4/5 4 6 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 7 godz.

  • Porcje 6

4/5 4 6 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przyprawę POMYSŁ NA... wymieszaj z olejem, keczupem i powidłami w woreczku do marynowania.
  2. Żeberka pokrój w paski i włóż do marynaty, dokładnie wymieszaj składniki.
  3. Marynuj żeberka przez 8 godzin.
  4. Piecz na rozgrzanym ruszcie 20-25 minut, smarując co jakiś czas marynatą.
  5. Podawaj z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY.

Opis przepisu:

Nasi przodkowie gustowali w połączeniach mięs z owocami. My do przyrządzenia klasycznych żeberek po staropolsku z powidłami śliwkowymi wykorzystamy nowoczesny WINIARY POMYSŁ NA... karkówkę w marynacie pikantno-ziołowej z grilla oraz trochę oleju i keczupu. Kto lubi, może dodać do marynaty więcej powideł (2-3 łyżki) lub dorzucić wędzoną śliwkę dla aromatu. Mięso musi poleżeć w marynacie 8 godzin przed grillowaniem. Podajemy z Ketchupem Chili Ostrym WINIARY oraz świeżą bagietką. Na jarzynkę coś dla kontrastu - np. słodka sałata lodowa (może być ze śmietaną).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?