Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Placki po węgiersku

  • Placki po węgiersku
  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 2
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
  3. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką, jeśli jest taka potrzeba.
  4. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np. szczypiorkiem. Smacznego!
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: - kcal / 2 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 8 września 2014
    lucynako

    wygląda pysznie,... coś podobnego jadłam u nas , ale jako "jadło drwala" :)

    +0
  • 7 marca 2014
    Patison

    o matko uwielbiam placki po węgiersku, ale zawsze po ich zjedzeniu mam wyrzuty sumienia... czekam na wersję light!

    +0
  • 24 czerwca 2010
    Joanna170380

    Pycha!

    +1

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Placki po węgiersku
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Placki po węgiersku

Wydrukuj przepis

Placki po węgiersku

Zgłoś przepis do moderacji