Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Placki po węgiersku

  • Placki po węgiersku
  • czas Łączny czas: 90 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 60 min)
  • porcji Porcji: 2
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
  2. Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
  3. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką, jeśli jest taka potrzeba.
  4. Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np. szczypiorkiem. Smacznego!
Kalorie: - kcal / 2 porcję

Potrzebne składniki:

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 8 września 2014
    lucynako

    wygląda pysznie,... coś podobnego jadłam u nas , ale jako "jadło drwala" :)

    +1
  • 7 marca 2014
    Patison

    o matko uwielbiam placki po węgiersku, ale zawsze po ich zjedzeniu mam wyrzuty sumienia... czekam na wersję light!

    -1
  • 24 czerwca 2010
    Joanna170380

    Pycha!

    +1

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Placki po węgiersku

Wydrukuj przepis

Placki po węgiersku

Zgłoś przepis do moderacji