1

2

Przepisy

Zielona sałata z boczkiem

5/5 5 1 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Przygotowanie:

Główki sałat obrać, odrzucając wierzchnie, zielone i największe liście, zostawiając tylko białawe, jędrne wnętrza główek. Pozostawione liście umyć i dokładnie osuszyć.
Czosnek obrać, ząbki delikatnie ponacinać nożem, natrzeć nimi wnętrze miski i włożyć do niej podarte dłońmi, wybrane liście sałaty.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojony w kostkę boczek, zrumienić go, wyjąć łyżką cedzakową, posypać sałatę. Patelnię znów postawić na ogniu, wlać ocet winny, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Tak przygotowanym sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać. Natychmiast podawać.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: