1

2

Przepisy

ciasto ZEBRA

5/5 5 5 5 1

przygotowanie: 80 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 30 porcji

Przygotowanie:

1. zmiksuj jajka z cukrem
2. dodaj 2,5 szklanki mąki
3. w czasie miksowania dodaj olej, potem wodę
3. dodaj proszek do pieczenia
4. podzielić na 2 części
5. do jednej dodać kakao, do drugiej resztę mąki
6. nalewać do tortownicy po łyżce jasnej i ciemnej masy
7. piec godzinę w rozgrzanym do 180 st piekarniku
8. rozpuścić margarynę z cukrem wodą i kakao aż zgęstnieje
9. zalać ciasto posypać kokosem

Kogelmogel utrzeć aż cukier będzie jednolity z jajkami.
Osobiście sądzę iż lanie po łyżce masy jest strasznie męczące i czasochłonne, w zupełności wystarczy lać na oko, chociaż chochelka może być użyteczna.
Można dodać do masy orenżadę, coca cole byle słodki napój gazowany. Polewę polać gorącą bo szybko krzepnie.
Trzeba uważać na stopień upieczenia, sprawdzając wykałaczką czy jest sucha.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: