1

2

Przepisy

Kotlet de volaille a la czosnek

4/5 4 4 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 2 porcje

Przygotowanie:

1. filety przeciąć wzdłuż utłuc delikatnie płockim tłuczkiem
2. filety przyprawić i odstawić do lodówki
3. masło zagnieść z czosnkiem i szczypiorkiem
4. masło uformować w folii w ruloniki i do lodówki
5. masło zawinąć w filet używając folii i ugnieść
6. filety odstawić jak luźne przymocować wykałaczkami
7. kotlety obtoczyć obficie w mące, jajku i bułce z "chrupiąca panierka"
8. smażyć aż się zarumieni

Filety należy dobrze umyć, oczyścić z wiązek tłuszczu i ścięgien. Tłuc przykryty folią płaską częścią tłuczka żeby nie popękał.
Czosnek zetrzeć na tarce(dużo mniej sprzątania niż wyciskając).
Formować kotlety na zimno (po wyjęciu z lodówki) masło nie rozpuści się w dłoniach.
Formułując kotlety położyć filet na folii położyć na środku wałek masła i przykryć z boku a potem formować nawijając folie z filetem jak sushi.
Mocno uciskając nakręcić mięso na siebie żeby nie było luk.
Gdy luki są nieuniknione zalepić je obficie panierka szczególnie mąką i jajkiem.
Smażyć na rozgrzanym oleju (nie przesiąknie smakiem tłuszczu)
Smażyć najpierw na łączniu potem z każdej strony.
Początkowo na mocnym potem na słabym ogniu.
Panierka szybko ciemnieje ale nie jest gorzka.

Patent z folią gwarantuje powodzenie, jak boisz się masła, że wypłynie zrób go z żółtym serkiem albo innym serem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • ZOSIENKA60
    no przyznam ..pycha .. ja nadziewam serem , papryką i kirniszonkiem:)) .. polecam
  • anya-ka
    nie wpadłam nigdy na to by robić ruloniki z masła, czosnku i ziół:) super przepis i świetna fotorelacja!

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: