1

2

Przepisy

ZUPA KREM Z DYNI (rewelacja)

5/5 5 179 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

Przygotowanie:

  1. Na oliwie z oliwek (można w ostateczności użyć oleju słonecznikowego) należy zeszklić cebulę i wyciśnięty lub posiekany drobno czosnek.
  2. Dodać obraną dynię i ziemniaki pokrojone w niewielką kostkę - lekko wszystko obsmażyć, dodać curry i wymieszać.
  3. Po ok. 5 minutach wlać wywar warzywny/rosół i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Wszystko należy dokładnie zmiksować na aksamitną konsystencję i przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Uważajcie na pieprz bo curry w zależności od rodzaju może być mocno pikantne.
  4. Można przed podaniem dodać groszek ptysiowy, lub (co polecam) samemu zrobić grzanki:
  5. - pieczywo tostowe,
  6. - olej od suszonych pomidorów w słoiczku do posmarowania kromek,
  7. - lub zamiast oleju ser żółty.
  8. Zapiec, pokroić w drobną kostkę, posypać zupę-krem.

2 wskazówki do przepisu

  • Beata
    dodałam imbir i marchewkę-pycha
  • Kasia
    Zupka wyśmienita! Zamiast curry użyłam mieszanki ziół prowansalskich, gałki muszkatołowej, czerwonej słodkiej papryki i czarnego pieprzu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: